Scheve gebouwen

Een van de eerste dingen die je opvalt als je naar Amsterdam komt, is de neiging van de gebouwen. Ze lijken allemaal een beetje hetzelfde en het lijkt alsof ze klaar zijn om om te vallen. Zijn ze veilig? Natuurlijk wel! Maar waarom zijn ze scheef? Er zijn veel theorieën, de meeste mensen geloven dat het komt doordat de stad historisch gezien op water is gebouwd, maar denk je echt dat als Nederlanders erin slagen om een heel land op water te bouwen, dat de reden kan zijn? Nederlanders zijn experts op het gebied van water en gebouwen.

Dus hier gaan we met de tweede theorie en de waarheid, of in ieder geval wat we geloven dat de waarheid is. Amsterdam is een jonge stad als je het vergelijkt met veel andere Europese steden. Er was geen keizer die de stad stichtte, dus het werd stap voor stap gebouwd. De eerste huizen waren van hout, maar er waren zoveel branden dat er tegenwoordig slechts twee houten huizen zijn overgebleven uit de geschiedenis.

De ‘nieuwe’ huizen werden op elkaar gebouwd, een beetje schuin om weerstand te bieden tegen de wind en de regen.

Maar er was nog een andere belangrijke reden die direct verband hield met de breedte van de huizen. Ze zijn allemaal erg smal. Dit komt doordat destijds belastingen werden betaald op basis van de breedte van het huis. Als het huis breder was, moesten ze meer belasting betalen. De meeste mensen besloten smalle huizen te bouwen om geld te besparen.

En zoals we al zeiden, dit heeft te maken met de scheefheid van de huizen, hoe konden ze meubels en, vroeger in de geschiedenis, de waren binnen de gebouwen plaatsen? We weten niet zeker of je de kans hebt gehad om een van de trappen in deze gebouwen te zien, maar ze zijn ongelooflijk smal. Het is onmogelijk dat er een bed in past.

Dat is hoe ze een andere strategie ontwikkelden, heb je gezien dat bovenop de meeste gebouwen een haak zit? Het werd gebruikt om de waren in de gebouwen op te slaan en tegenwoordig gebruiken mensen het nog steeds om meubels in en uit te verhuizen.

Het feit dat de gebouwen scheef zijn, maakt het gemakkelijker, vanwege het probleem van botsing met ramen.

We hopen dat je genoten hebt van dit kleine verhaal over Amsterdam, we zullen binnenkort nieuwe hebben!