Scheve gebouwen

Een van de eerste dingen die je opvalt als je naar Amsterdam komt, is de kromming van de gebouwen. Ze lijken allemaal op elkaar en het lijkt alsof ze klaar zijn om om te vallen, maar zijn ze wel veilig?

Natuurlijk zijn ze dat! Maar waarom zijn ze scheef? Er zijn veel theorieën, de meeste mensen geloven dat het komt doordat de stad historisch gezien op water is gebouwd, maar denk je echt dat als Nederlanders erin slagen een heel land op water te bouwen, dit de reden kan zijn? Nederlanders zijn experts op het gebied van water en gebouwen.

Dus hier gaan we met de tweede theorie en de waarheid, of in ieder geval wat we geloven dat de waarheid is. Amsterdam is een jonge stad in vergelijking met veel andere Europese steden. Er was geen keizer die de stad stichtte, dus werd het stap voor stap gebouwd. De eerste huizen waren van hout, maar er waren zoveel branden dat er tegenwoordig nog maar twee houten huizen zijn die de geschiedenis hebben overleefd.

De ‘nieuwe’ huizen werden op elkaar gebouwd, een beetje schuin om te vechten tegen de wind en de regen.

Maar er was nog een grote reden die rechtstreeks verband hield met de breedte van de huizen. Ze zijn allemaal erg smal. Dit komt doordat de belastingen werden betaald op basis van de breedte van het huis. Als het huis breder was, moest er meer belasting worden betaald. De meeste mensen besloten om smalle huizen te bouwen om geld te besparen.

En zoals we al zeiden, dit heeft te maken met de kromming van de huizen, hoe konden ze meubels en goederen binnen de gebouwen plaatsen? We weten niet of je de kans hebt gehad om een ​​van de trappen in deze gebouwen te zien, maar ze zijn ongelooflijk smal. Het is onmogelijk dat er een bed in past.

Dat is hoe ze een andere strategie ontwikkelden, heb je gezien dat aan de bovenkant van de meeste gebouwen een haak zit? Het werd gebruikt om de goederen in de gebouwen op te slaan en tegenwoordig gebruiken mensen het nog steeds om meubels in en uit te verhuizen.

Het feit dat de gebouwen scheef staan, maakt het gemakkelijker vanwege het probleem van botsingen met ramen.

We hopen dat je genoten hebt van dit kleine verhaal over Amsterdam, we hebben binnenkort nieuwe verhalen!