Hoeveel bruggen zijn er in Amsterdam?

We houden van Amsterdam, jij ook? Wat we het meest waarderen aan deze internationale stad zijn de fietsen. Amsterdam is de fiets hoofdstad van de wereld en dit maakt het een perfecte plek voor fietsliefhebbers. De vrijheid die het je geeft, is iets waar we geen woorden voor hebben.

Bovendien is Amsterdam een prachtige stad en de fietsen zijn niet de enige reden. De grachten maken het mooi, als je bijvoorbeeld door de Jordaan loopt, zal het water je verbazen. En als je om je heen kijkt, zul je merken dat er zoveel bruggen zijn. Natuurlijk, hoe moet je een gracht oversteken als er geen brug is?

In Amsterdam zijn er prachtige bruggen, normale bruggen en supermooie bruggen. Zoals degene op de foto hierboven, waar we het over hebben gehad op ons Instagram als een verborgen parel.

Tegenwoordig heeft Amsterdam 1753 bruggen. Dat is veel! Amsterdam wordt het Venetië van het Noorden genoemd vanwege de overeenkomsten tussen het aantal grachten en bruggen. Nou ja… overeenkomst, Venetië heeft er ‘slechts’ 400.

In de stad van fietsen is een van de meest voorkomende excuses wanneer je te laat bent, dat de brug open was. Jaren geleden stond Amsterdam bekend om de export van goederen per boot. Tegenwoordig zijn er nog steeds veel commerciële transporten die door Amsterdam gaan en veel van de bruggen moeten meerdere keren per dag open.

 

 

Bijzonderheden over bruggen

De Torensluisbrug (Tower Bridge in het Engels) bevindt zich in de Singelgracht, in het hart van de stad. De brug is beroemd vanwege de enorme toren erop. Oh wacht, dat is helemaal niet waar! Deze brug heeft niet eens een toren in de buurt ervan. Niettemin was deze brug in de 15e eeuw een van de belangrijkste ingangen van de stad en had het een grote toren naast zich. Bewakers controleerden of er geen ongewenste mensen de stad binnenkwamen. In de 19e eeuw werd de toren vernietigd.

Als het erg heet is, hebben de bruggen moeite met openen. Ze zijn gemaakt van een materiaal dat uitzet als het warm is, daarom kunnen ze niet open. Soms, als ze erin slagen om te openen, kunnen ze niet meer sluiten. In de zomer worden de bruggen besproeid met water met als enige doel om problemen bij het openen en sluiten te voorkomen.

In 2000 werd een brug gebouwd die Amsterdam met het Java-eiland verbindt. Het is 285 meter lang en kan niet worden geopend. Bovendien is het mogelijk om het middelste gedeelte te verwijderen om de schepen erdoorheen te laten varen. De belangrijkste eigenschap van deze brug is dat de brug door een gebouw gaat, door een oud pakhuis.