Wat is de betekenis van de drievoudige X?

Als je rondloopt of fietst in Amsterdam, is het gebruikelijk om drie X’en tegen te komen. Maar wat betekent het? Heeft het iets te maken met de Rosse Buurt, zoals de meeste mensen denken?

Het wapen van Amsterdam is het officiële symbool van de stad, daarom kun je het vinden in elk overheidsgebouw. Je kunt ze ook vinden op de kleine bruine paaltjes die auto’s van het trottoir houden.

De drie X’en (XXX) zijn eigenlijk de drie Andreaskruisen. Andreas was een visser die in de 1e eeuw na Christus werd gemarteld op een kruis in de vorm van een X, wat relevant is voor Amsterdam, omdat het symbool van de stad dateert uit 1505 toen het een vissersstad was en alle schepen die in Amsterdam waren geregistreerd, deze vlag voerden.

Er zijn veel verschillende theorieën over de betekenis van de driedubbele X’en. Als je vijf verschillende mensen in Amsterdam vraagt naar de betekenis ervan, krijg je vijf verschillende antwoorden. We zullen er enkele uitleggen.

Een van de theorieën zegt dat de drie X’en de drie beproevingen vertegenwoordigen waarmee Amsterdam herhaaldelijk werd geconfronteerd tijdens hun geschiedenis. Dit waren overstromingen, branden en de Zwarte Dood. Desalniettemin hebben we het niet gevonden in enig officieel document. We zijn er niet helemaal zeker van of de vlag is gemaakt op basis van deze natuurrampen.

De tweede theorie is romantischer. Heb je gemerkt dat als Nederlanders elkaar begroeten en afscheid nemen, ze drie kussen uitwisselen? Deze theorie zegt dat elke X een van deze kussen vertegenwoordigt.

De derde en laatste theorie is degene waarvan historici denken dat die het dichtst bij de waarheid ligt. Ze denken dat de drie X’en kunnen worden gekoppeld aan de adellijke Perzische familie, die veel land rond Amsterdam bezat. Deze familie bezat ook twee andere steden dicht bij Amsterdam: Ouder-Amstel en Nieuwer-Amstel (tegenwoordig Amstelveen). De vlaggen van deze twee steden tonen de Andreaskruisen.