Waar komt de naam Amsterdam vandaan?

Amstel is een bier dat bekend is in heel Europa. Het is gecreëerd in Amsterdam. In 1968 kocht Heineken het bier en sindsdien zijn zij de eigenaar van Amstel. Tegenwoordig wordt het geëxporteerd naar meer dan zestig landen.

Denk je dat de stad Amsterdam haar naam te danken heeft aan het bier? Eigenlijk niet. Maar beide hebben wel iets gemeen, ze danken hun naam aan de rivier de Amstel. Deze stroomt door de stad en eindigt in de IJ-baai. In 1936 trad de rivier buiten haar oevers en in het laatste gedeelte dat langs Rokin, een van de belangrijkste straten van de stad, liep, waar onze winkel A-Bike Dam Square is gevestigd. Tegenwoordig stroomt dat gedeelte van de rivier nog steeds ondergronds door die straat via leidingen.

De naam Amstel komt van het oude Nederlands, Aeme-stelle, wat “gebied met water” betekent.

We hebben de betekenis van het eerste deel van de naam gevonden, maar hoe zit het met het tweede deel?

In het Nederlands betekent Dam dijk. In de 12e eeuw werd er een dijk gebouwd in de rivier de Amstel. Op deze manier konden ze de richting van het water bepalen, de grachten creëren en vorm geven aan de stad. De belangrijkste dijk bevond zich waar vandaag de dag het Dam Square, het centrum van de stad, te vinden is.